Nieuw rekenmodel houtbouw kantoorpanden
Afgelopen jaar is er bij NABR onderzoek uitgevoerd door Timon Dreierink naar de financiële haalbaarheid van houtbouw in de nieuwbouw van kantoorpanden. Dankzij verduurzaming in de bouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van hout in hoofddraag- en afbouwconstructies, mede door de circulaire eigenschappen. Echter is er door de diverse eigenschappen van hout gebruik, de verschillende bouwmethodes en invloeden van buitenaf op de prijs en beschikbaarheid van hout nog geen financieel inzicht bij het gebruik in nieuwbouw van kantoorpanden.
Het rekenmodel dat is opgesteld vergelijkt het gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) en Laminated Veneer Lumber (LVL) aan de hand van een elementenbegroting op basis van de NL-SfB. Er is gekeken naar de massieve houtbouw, maar het model heeft ook mogelijkheid tot uitbereiding naar houtskeletbouw. Hierin is onder andere rekening gehouden met de brandveiligheid, schaduwkosten, warmtegeleiding, afwerking en besparingen door opbrengst van CO2-fondsen. Niet alleen het hout zelf is meegenomen in het model; ook het gebruik van andere materialen zoals beton is verschillend tussen de twee methoden en om deze reden meegenomen in het model.
Om het model te optimaliseren zijn verschillende partijen geïnterviewd. Alle partijen die hieraan deel hebben genomen hebben ervaring met het werken met houtbouw en het rekenen hieraan. Mede door hen is het rekenmodel bruikbaar gemaakt en is het vervolgens getoetst de praktijk.
Door het in kaart brengen van de verschillen tussen CLT en LVL met een elementenbegroting op basis van de NL-SfB is een financieel overzicht ontwikkeld. Doormiddel van dit rekenmodel kan er door NABR beter en sneller advies worden gegeven over de financiële haalbaarheid van houtbouw bij nieuwbouw van kantoorpanden. Mocht u vragen hebben over dit model, bel dan gerust naar 053 431 30 00.
hashtag houtbouw hashtag rekenmodel hashtag nieuwbouw hashtag kantoor hashtag begroting hashtag praktijk
(Foto door: de Groot Vroomshoop)