Actualiteitenmiddag Netcongestie

Afgelopen donderdag waren Jaap Nieuwenhuijse en Noor Smit bij de Actualiteitenmiddag over Netcongestie in Utrecht. In bijna geheel Nederland is er onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar om nieuwe projecten van een netaansluiting te voorzien. Door de energietransitie ontstaan twee soorten congestie; opwek- of invoedingscongestie en afnamecongestie. Deze laatste komt NABR inmiddels in al haar projecten tegen en vraagt om vroegtijdige creatieve oplossingen.

De middag begon met 4 keynote sprekers die congestie ieder vanuit een andere hoek bespraken. Ze lieten duidelijke cijfers zien over de actuele stand van zaken, spraken over energiehubs en over netcongestie in Europa.

Na het plenaire deel sloten Jaap en Noor aan bij een praktijktafel door Stedin, waar werd gesproken over flexibele capaciteitsoplossingen, de netcongestie in Nederland en de rol van batterijen op het net. Bij de tweede ronde vertelde Joulz over grootzakelijke netcongestie oplossingen voor bedrijven en bedrijventerreinen, waarbij het vooral ging over de oplossingen achter de meter en het optimaliseren van energieverbruik door de consument.

Al met al was dit een ontzettend leerzame middag waarin creatieve oplossingen zijn aangesneden die helpen bij het realiseerbaar maken van onze projecten.

#Netcongestie #Actueel #Energie #Projecten #Bouw